woensdag 11 november 2015

Eeuwig maagd

Mooie film in filmtheater 't Hoogt gezien: 'Sworn Virgin' van de Italiaanse regisseuse Laura Bispuri over een Albanees meisje Hana uit de Noord Albanese bergen die opgroeit als een jongen, man, omdat ze niet als vrouw wil leven. Vrouwen mogen daar niets. In dit gebied van Albanië leeft men nog steeds naar de Kanun, eeuwenoude stamwetten die het dagelijkse leven reguleren. In dit oerpatriarchale systeem hebben vrouwen hoegenaamd geen rechten. Het staat een vrouw echter vrij zich uit te roepen tot man, zich er als één te kleden en te gedragen, en daarmee alle bijbehorende rechten te verkrijgen. 

Haar pleegzusje Lila vlucht als ze uitgehuwelijkt dreigt te worden naar Milaan, en bouwt daar in een kleine flat een tamelijk vrij leven op, met man en dochter. Hana leeft als Mark een eenzaam leven in de bergen. Als  vele jaren later beide pleegouders dood zijn besluit ze naar haar zus te gaan. Het bezoek van deze 'jongen' is heel verwarrend in de voor drie personen al te kleine flat. 

Het verblijf in Milaan begint hem/haar te bevallen en langzaam maar zeker maakt zij zich haar lichaam weer eigen. Een montage in het zwembad waar haar nichtje traint, waarin de camera over lichamen in alle vormen en maten beweegt, opent een nieuwe wereld voor haar. Als er op een avond op het station een groepje feestende meiden op hoge hakken en korte rokjes langs komt lopen, duikt Hana weg. Het is duidelijk dat ze nooit zo’n type vrouw zal zijn. Mark is net zo goed onderdeel van haar en ze zal een manier moeten vinden om beide kanten van haar persoonlijkheid te verenigen. 

Ondanks de wat afstandelijke benadering, is het een ontroerende poëtische film. Niet feitelijk maar sferisch omcirkelend gefilmd.
 

Geen opmerkingen: