dinsdag 3 november 2015

Badwater

Help! We hebben nog een lege pagina! Om 15 uur snel naar huis om 'even' een boek te lezen en te recenseren. Even. Om 21 uur is het klaar. Het gaat over papieren boeken en e-boeken, zo'n onderwerp dat de gemoederen vaak - onnodig in my humble opinion -  op scherp zet.

Voor wie zich op feestjes gedwongen voelt zich te verdedigen tegenover mensen die nauwelijks nog boeken lezen, laat staan bezitten, is Het boek en het badwater Lisa Kuitert vast heel welkom. Jarenlang heerste er een koude oorlog tussen digitale en papieren believers, maar de scherpe kantjes zijn daar ook weer een beetje van af.

Reden waarom Het boek & het badwater nu verschijnt, is omdat Kuitert zich eraan ergert dat fysieke boeken steeds meer uit het zicht verdwijnen: uit de huiskamers, uit de universiteiten, uit de openbare bibliotheken. Bij bibliotheken wordt gigantisch bezuinigd. Op de websites van bibliotheken wordt het woord boek angstvallig vermeden en gaat het alleen nog over kennis en informatie. Een aardige ontwikkeling is wel weer dat er vrijwilligers- en zwerfbibliotheken de kop op steken. ‘Door boeken te zien word je geprikkeld ze te lezen. Als je ze gelezen hebt zal het zien ervan je de kennis weer in herinnering brengen’, aldus Kuitert.
Het boek en het badwater is een strijdschrift om het papieren boek in ere te houden. Digitale boeken hebben ook hun functie, maar volgens Kuitert bestaat die grotendeels bij het bestaan van het papieren boek. ‘Áls het papieren boek zou verdwijnen zou het met het e-boek wel eens snel gedaan kunnen zijn. Zonder zijn papieren evenknie heeft het e-boek geen duidelijke functie. Nu kies je voor e-boeken als het zo uitkomt; omdat je niet wilt sjouwen, goedkoper uit wilt zijn, de letters wilt vergroten. Maar het papieren boek is de smaakmaker, dat brengt je überhaupt op het idee een boek te gaan lezen. En dat uitnodigende, het zichtbare en tastbare, “eeuwig” bewaarbare dat hebben nu eenmaal uitsluitend de papieren boeken.’

Geen opmerkingen: