zondag 20 maart 2016

Palmpasen

Als buitenstaander kom ik er niet goed achter wat er allemaal gaande is in de RK Kerk op het Prins Bernardplein alhier. Hoewel die kerk per 1-1 dicht zou zijn er nog steeds diensten, maar nu steeds vaker (of altijd?) zonder priesters. Lekendiensten. Eerder kreeg ik de indruk dat sommige gepensioneerde priesters hier voorgingen, buiten de officiële verdeling van priesters om. In mijn fantasie is het zo dat het Bisdom die priesters nu verboden heeft hier nog voor te gaan, omdat deze kerk dicht moet, maar dat de leden de kerk open houden en nu zelf diensten bedenken. 

Het wordt er allemaal steeds knulliger en aandoenlijker van. Maar tegelijk is het heel puur en oer. Vandaag is het Palmpasen, we krijgen allemaal een buxus-takje en kindertjes dragen palmpasen-versierselen door de kerk. Wij volwassenen mogen achter de kinderen aan. Er is een nieuw geïmproviseerd koor van zeven personen. De organist is ook nieuw. Wat moet ik hier mee? 

Ik ging voor de schoonheid van de H.Mis. Die is weg nu. Nu is er de schoonheid van de opstandige oudere gelovigen die hun eigen pad gaan tegen de besluiten van het bisdom in. Dat is óók schoonheid. 

Geen opmerkingen: