dinsdag 20 oktober 2020

Art in America

Op naar Kunsthal KAdE in Amersfoort waar een tentoonstelling is ‘This is America / Art USA Today‘ als opmaat naar de aanstaande verkiezingen aldaar. Het is niet een gemakkelijke esthetische tentoonstelling, de chaos van dat land wordt weerspiegeld in de kunst die er bijeenhangt. Het reflecteert niet alleen op de Black Lives Matter-beweging van nu, maar ook op de Civil Rights Movement in de jaren zestig en het feminisme en de homobeweging in de jaren zeventig en tachtig. Kunst van inheemse Amerikanen en van Mexicanen. Alles wat buiten het discours van de gevestigde witte-mannen-orde valt.

Het lijkt me niet eenvoudig om een tentoonstelling samen te stellen onder de noemer Art in Amerika Today. Hoe te kiezen uit de vele duizenden kunstenaars? Welke insteek? Deze samensteller heeft gekozen voor kunst met een politieke boodschap, kunst die laat zien hoe Amerikaanse burgers die niet tot de mainstream horen erbij zitten. En hoe lang hun strijd om rechtvaardigheid al duurt.

De Amerikaanse maatschappij staat helemaal op zijn kop, denken wij nu, sinds Trump, maar als je deze tentoonstelling bekijkt is dat voor heel veel Amerikanen niet alleen nu, maar al decennia, eeuwen. Alleen Trump heeft het nog erger gemaakt.

Geen opmerkingen: