woensdag 7 oktober 2020

Umwege

Gelezen: Camino door Graeme Simsion en (zijn vrouw) Anne Buist. Simsion is de auteur van het heerlijke boek The Rosie Project. Ik dacht: ik neem wat feel good-boeken mee. In deze roman besluiten twee mensen - een man en een vrouw - een stuk van de pelgrimsroute Jacobsweg naar Santiago de Compostela te gaan lopen. Zij (Zoë) is een Amerikaanse kunstenares, veertiger, die net haar man is verloren en al hun geld. Hij (Martin) is een Engelse werktuigbouwkundige, vijftiger, wiens huwelijk op de klippen is gelopen die een bagagekarretje voor deze reis heeft ontworpen en de tocht gaat lopen om m te testen en erover te bloggen. 

Ze lopen allebei alleen, en af en toe met anderen, overnachten in hostels en B&B’s, en maken ieder vele processen door. Tussen deze twee klikt het niet meteen maar gaandeweg meer, en er zijn vele obstakels te overwinnen. In henzelf. Eerst moeten ze met zichzelf en hun thuissituatie in het reine komen: de kinderen, de voormalige partner, hun eigen rol in de situaties thuis. Het verhaal meandert van nabijheid naar afstand, wat ik me ook van The Rosie Project herinner. 

Two steps forward heet het boek oorspronkelijk in het Engels, en in het Duits: Zum Glück gibt ‘s Umwege. Dat vind ik rakere titels.

Geen opmerkingen: