donderdag 8 oktober 2020

Relaxing Choral

De dirigente stuurt bladmuziek van en een link naar een nieuw stuk dat we gaan instuderen: ‘Days of Beauty’ van Ola Gjeilo, een Noorse componist. Héél mooi en dat gaan wij dus zingen. En zo kom ik terecht op een prachtige playlist van Spotify ‘Relaxing Choral, waar veel muziek van deze man op staat. Hij is van de platenmaatschappij Decca. Blijkbaar maken ook platenmaatschappijen playlists op Spotify om hun muziek te promoten. 

Vorige week las ik in Trouw een interview met een jonge vrouw - Dieuwertje Heuveling - die voor haar beroep een tijdlang playlists had gemaakt voor Spotify Nederland, een baan waarvan zij dacht dat het een droombaan zou zijn, maar wat het niet was omdat er ontzettend veel druk op haar werd uitgeoefend door muzikanten en muziekmaatschappijen die op die playlists wilden. Dat ging trouwens vooral overhiphop en hiphop-artiesten. Ze heeft er haar debuutroman over geschreven: Auxiety.

Als u toegang tot  op Spotify hebt en u houdt van hemelse muziek: Prachtige muziek die ‘Relaxing Choral’. Even dacht ik dat het ook een album of een cd was, maar nee het is een playlist. Ze hebben bij Decca 57 playlists, waaronder ook van deze Ola Gjeilo, soms met slechts 57 volgers. De wereld van de playlists.

Ik maak veel gebruik van Spotify, maar ik ben er niet onverdeeld blij mee omdat je vaak muziek niet tot het eind afluistert en almaar doorklikt. Muziek luisteren was ooit een rustgevende bezigheid maar is dat door dat doorklikken minder geworden. Soms ben ik zelfs een beetje jaloers op Bobby met zijn 2500 cd’s die elke avond een of twee albums op zijn walkman in zijn geheel van a tot z afluistert. Die geïnteresseerd het blad Klassieke Zaken doorspit, de albums die hem wat lijken aankruist en die bestelt en ophaalt bij zijn muziekwinkeltje in Maassluis. Nu zoek ik de cd’s die ik ‘Klassieke Zaken’ worden besproken op Spotify en luister ik ze daar. Mensen die voor het eerst bij ons op bezoek komen kijken vaak verbijsterd naar onze cd-kast en suggereren dan Spotify.

Ola Gjeilo ‘Days of Beauty’:

Geen opmerkingen: