woensdag 28 oktober 2020

Het klooster

Het mooie van in een klooster logeren is het ‘herbronnen’, zoals dat geloof ik genoemd wordt. Het is een beetje een Vlaamse term, wij zeggen eerder ‘bijtanken’. Herbronnen is je weer bij je ‘bron’ komt. 

Doordat je in een sobere maar liefdevol verzorgde gastvrije omgeving vertoeft en je verder zelf in je eentje voor je eigen geestelijk en lichamelijk welzijn zorgt, en entertainment en commerciële uitjes Even blokt, word je rustig en raak je (als het goed gaat) geïnspireerd. Je eet in stilte, wat als voordeel heeft dat je niet naar al dan ge-ouwebep hoeft te luisteren. Natuurlijk ben je ook wel nieuwsgierig naar sommige andere gasten, maar de weldaad van de stilte is groot. Veel glimlachen is het devies. En bedenken: waar heb ik nu behoefte aan / zin in? Echt? 

Bij de gebedsdiensten zitten is fijn. Er zijn tien monniken die een riedel psalmen zingen. Ik volg die van 07.30u, 09.30u, 12.30u, en 20.u. 06u en 17u sla ik over. Het is mooi om te kijken en te luisteren naar die toewijding. Er een beetje deel van uit te maken.

Er zijn hier nu acht gasten, normaal komen er tot zestien gasten. Kloosters zijn zelfvoorzienend en het gastenverblijf is het grootste deel van de inkomsten van dit klooster. Mensen logeren hier graag. Ze zijn vrijwel altijd volgeboekt. Andere bronnen van inkomsten zijn de kaarsenmakerij en de boek-en cadeauwinkel. En zaaltjes voor spirituele cursussen. 

Er komen ook mensen uit het dorp naar de diensten. Telkens aan het begin en eind van de dienst klinken klokken. Het is denk ik helemaal onderdeel van het dorp, dit klooster. Een dorp verderop is nog een klooster, een vrouwenklooster: Leoba. Er zijn altijd bezoekers, maar het is niet zo commercieel als de kloosters in België en Duitsland die wij bezocht hebben die er vaak een mega restaurant bij hebben.

Er werkt hier al jaren een heel aardige jongen/man als coördinator van het gastenverblijf. Hij doet dat erg goed, hij is een prettige charmante aanwezigheid. Gisteren zong hij mee in de eucharistie, hij had een hoofdrol in de zang en een prachtige professionele stem. Normaal loopt hij in burgerkleding maar in de dienst droeg hij ook een zwarte pij en hij had een stemvork om zijn hals. Dus ik maar eens googelen. Hij heeft eerst Engels gestudeerd In Nijmegen en vervolgens oude vocale muziek aan het conservatorium van Tilburg. Hij vindt dit geweldig werk in het klooster. Daarnaast geeft hij concerten en cursussen.

Verder lezen:
https://nos.nl/l/2177628

Geen opmerkingen: