dinsdag 4 mei 2021

Filemon

Ik kijk een paar afleveringen van ‘Filemon en de complotten’. Over de mensen die zich zo in groten getale tegen de Corona-regels verzetten: wie zijn zij, wat denken ze en waar komt dat gedachtengoed vandaan? Moeten programmamakers ze op tv de ruimte geven of negeren? Daarover zijn de media verdeeld.

Filemon besluit met ze in gesprek te gaan: vriendelijk, geïnteresseerd, en registreert ze. Dat respect vind ik een mooi gegeven, al begrijp ik na het kijken nog niet goed wat de mensen beweegt. 

Ze zeggen ziek te worden van straling, lopen de hele tijd met stralingsmeters rond, en menen dat ‘ze’, overheden, via 5G-zendmasten gedachten in onze hoofden pompen. Er zijn mensen die geloven in buitenaardse wezens die de macht overnemen in deze wereld. Het zijn veel angstige mensen. In de overheid teleurgesteld. Ziek geworden, werk kwijtgeraakt... ze vinden veel vriendschap en houvast bij elkaar. Ze zeggen: wij moeten jullie angst voor Corona serieus nemen, jullie moeten onze angst voor een dictatuur serieus nemen. 

Je kijkt ernaar, je hoort het aan, maar het komt (bij mij) niet helemaal binnen. Ik blijf het vreemde mensen vinden. Ze hebben diverse aanhangers met goed gevolgde Social media-kanalen, YouTube-kanalen. 

Geen opmerkingen: