donderdag 6 mei 2021

Waterloopbos

Ik had er nog nooit van gehoord, het Waterloopbos. Hani501 ook niet. Dat is niet zo raar, want het bestaat als zodanig pas sinds 2016. En wanneer ga je nou naar de Noordoostpolder. 

Het ‘bos’ is een oud waterloop-laboratorium, een proeflocatie voor de ingenieurs die hier voor de Deltawerken en vele andere kusten en havens en riviermondingen internationaal oplossingen voor vraagstukken zochten. Wat gebéurt er met de kust als we hier een strekdam neerleggen. Zoals de twee strekdammen bij IJmuiden. Het is net een speelplaats uit de jaren vijftig en zestig voor volwassen mannen. ‘Wat doet jouw papa?’ ‘Mijn papa werkt bij Rijkswaterstaat.’

Nu is zulk veldonderzoek niet meer nodig en kunnen veel onderzoeken via computersimulaties gedaan worden. Het laboratorium in de polder werd gesloten en verwaarloosd. Nu is het sinds vijf jaar een Rijksmonument en verzorgd door Natuurmonumenten.

Fantastisch is het. Gaat dat zien. Bij Marknesse en vlakbij Vollenhove. Er is een mooi groot bos om een fikse wandeling te maken en een sympathieke eenvoudige uitspanning met terras. En het boek over de oorsprong en de geschiedenis van dit monument. Wat wil een mens dezer dagen nog meer?

Geen opmerkingen: