maandag 24 mei 2021

The Investigation

Goeie Deense serie gezien: ‘The Investigation’. Op NPO. Drie zaterdagavonden. Het gaat over de moord op de Deense journaliste Kim Waller die een uitvinder op zijn duikboot ging interviewen en daarna het leven liet. Het gebeurde in 2017, waarschijnlijk weet u het nog wel, de kranten stonden er vol van. Het was volstrekt onduidelijk wat er gebeurd was, haar lichaam was in stukken gesneden ergens in zee gegooid. Deze film vertelt over het politie team en de openbaar aanklager die moeten bewijzen wat er gebeurd is. En hoe ze almaar vastlopen. Hoe je een lijk ergens op de bodem van de zee vindt. Het is allemaal heel traag en heel ingetogen gespeeld, nergens heel dramatisch. En toch zit je met ingehouden adem op het puntje van je stoel. Teleurstelling na teleurstelling, volhouden, nieuwe wegen zoeken. 

Hoofdpersoon is Jens, politiecommissaris. Hij leidt het onderzoek. Hij raakt bevriend met de ouders van het vermoorde meisje. Hij heeft weinig tijd voor zijn eigen privé, waaronder zijn dochter die zwanger is en waar hij helemaal geen tijd voor heeft. De duikers die wekenlang duiken op zoek naar het lichaam en niets vinden. En toch door moeten gaan. Een welgemeend maar heel klein bedankje kan er maar af. Bedankt voor jullie doorzettingsvermogen, jullie vakmanschap, jullie inzet. 

We kijken de serie via NLZiet vanaf de nieuwe laptop die we aan de tv koppelen met een HDMI-kabel. De oude laptop had geen HDMI-uitgang. Daar kloeg Bobby wel over maar ik zat er niet zo mee omdat ik zelf vooral op de iPad terug- en vooruit. Maar die kan niet aan de tv. Dus toen ik uit zuinigheid overwoog om een nieuwe harde schijf voor de oude trage laptop te kopen greep hij in en kreeg ik een nieuwe laptop voor mij mét HDMI. Ik vind het wel gedoe, zo’n laptop aan de tv, maar dat zal wel een kwestie van wennen zijn. We hebben er nog een heel gesprek over, dat er zoveel nieuwigheden zijn telkens maar weer en dat wij allebei alleen maar open staan voor de nieuwigheden waar je behoefte aan hebt. HDMI was voor mij nergens voor nodig dus als hij erover begon dacht ik: ik weet niet wat dat is, ik heb er geen behoefte aan, dus waarom zou ik. Nu hebben we genoeglijk samen gekeken, dáárom dus.

Geen opmerkingen: