dinsdag 18 mei 2021

Montfoort

Einde middag rondje fietsen naar Montfoort. Eigenlijk wilde ik naar IJsselstein maar ik lees steeds Montfoort op de borden en die plaats heb ik nog nooit gezien. 

Ik begin bij ons bij het Amsterdam-Rijnkanaal, steek halverwege de Daphne Schippers-fietsbrug over en ga aan de overkant verder. Daar is een hippe Boulevard aangelegd, waar tegenwoordig hippe jonge Leidse Rijn-ers sporten. Het is net New York. Erg leuk.

Bij het voormalige dorp De Meern (nu onderdeel van de stad Utrecht) ga ik naar het westen, langs het kanaal Oude Rijn, zeg maar. Die Rijksstraatweg is een lieflijk streekje met mooie oude huizen, nu miljoenenpanden, schat ik in. Dat het hier omgeven is door snelwegen en nieuwbouwwijken merk je nauwelijks. Zo pittoresk.

In het oude dorp De Meern ga ik naar het zuiden, onder de A12 door en dan zit je ineens in groot open polderland. De Rijnenburgpolder, waar allemaal plannen voor zijn maar daar is men nog niet uit. Of giga windmolens en zonnepanelen, of nieuwbouw. En dan nog zuidelijker ga je naar IJsselstein. Langs een dijkje en een lief watersportbiedje aan de Hollandse IJssel ‘Marnemoende’, waar ik vorig jaar met mijn verjaardag in een luxe trekhut geslapen heb. Van daar door de velden westwaarts naar Montfoort. Dat ligt ook aan die Hollandse IJssel en heeft een kasteel en twee kerken. Nog weer iets verder westwaarts ligt het oud-Hollandse stadje Oudewater met de heksenwaag. 

De wind is pittig en dat betekent om half zes een aardige hongerklop in Montfoort. Daar vind ik gelukkig een broodje Döner, dat ik op een bankje aan de Hollandse IJssel oppeuzel, waarna al mijn schone kleren onder de sauzen zitten. Kortom: een topmiddag! En dan weerom .

Geen opmerkingen: