woensdag 26 mei 2021

Weeping Woman

Nog even Dora Maar, over wie ik eerder deze week een blog schreef naar aanleiding van de roman van Slavenka Drakovic over haar en Picasso. Er schijnt een documentaire 'Entre Ombre et Lumière' over haar gemaakt te zijn op de Franse zender TV5, maar die is niet meer te zien. Jammer. Dit beeld is gebruikt voor de cover van de film. Mooi droevig, tegenhanger in deze tijd waarin iedereen alleen breed stralend herinnerd wil worden. 

Was haar leven voorbij nadat Picasso verliefd werd op een jong meisje en zij maitresse-àf. Het verdriet was groot. Het gebeurde ongeveer tegelijk met het overlijden van haar moeder. Dora heeft zelfs een tijdje in een aantal psychiatrische ziekenhuizen doorgebracht en heeft daar ook elektroshocks gehad. Daarna heeft ze zich uit het openbare leven teruggetrokken. Werd katholiek religieus. Maar, lees ik ook, ze is niet alleen maar ingestort, ze is wel degelijk haar leven lang kunstenaar gebleven, ze was niet meer de surrealistische fotograaf van weleer, maar ze  is gaan schilderen.

Niet alles is glamourous. Picasso schilderde Dora veel als The Weeping Woman. De huilende vrouw. Zou ze veel gehuild hebben? Of voelde hij de huil in haar? Er zijn veel boeken over haar geschreven, zie ik nu. En meerdere documentaires gemaakt. Wil ik die allemaal lezen?  



Geen opmerkingen: