vrijdag 28 mei 2021

Marker Wadden

Will en ik doen een uitje naar de Marker Wadden. Dat is een gloednieuw natuurgebied in het Markermeer ten westen van Lelystad, een eindje onder de dijk naar Enkhuizen  Het is nieuwe natuur ter compensatie van van alles. Lange tijd zou dit meer een de laatste nieuwe polder in het IJsselmeer worden, de Markerwaard, maar het protest (van o.a. zeilers en de vissers uit Volendam en de milieubeweging) in de jaren was zo groot en luid dat er uiteindelijk van deze inpoldering helemaal maar werd afgezien. 

De afgelopen vijf jaar zijn er eilanden in dat Markermeer aangelegd en die zijn/worden ware vogelparadijzen. Eén van de eilanden is voor publiek toegankelijk. Te bereiken met een boot vanaf Lelystad. En vandaag is die boot de driemaster Abel Tasman uit Hoorn. Er mogen vanwege Corona maar max 50 passagiers op de boot. Er gaan twee shifts per dag: een van 10-15.30u, en een van 13-18.30u. Je kunt reserveren en betalen op de site van Natuurmonumenten.

We zijn helemaal opgewonden over het uitje. En terecht. Het is een onwaarschijnlijk mooi en stil gebied - op doe 50 bezoekers en wat medewerkers van Natuurmonumenten na dan. Maar die raak je wel kwijt. Na alle regen en narigheid van de afgelopen maand is het ook nog eens heel mooi weer. Soms waan je je in Griekenland, als je aan een wit strandje zit aan die azuurblauwe zee. Soms bij de poolcirkel.

We maken een wandeling van ca 7 km. Prachtig mooi. Onderweg passeren we veel vogelaars met grote camera’s. Bij het havenhuis staat een bord waarop staat welke vogels de vogelaars deze week gezien hebben.

Misschien ook aardig om te vermelden. Er zijn een paar huisjes te huur van Landal Greenpark. Heel duur. Wel exquise natuurlijk. En uiterst sober. De huisjesbewoners mogen elk maar één koffer mee op die boot en een tas met boodschappen. Er is geen winkel en het restaurant is ook nog niet open. De huuropbrengst gaat naar Natuurmonumenten, zeggen ze van Landal.

Ik lees nu dat de Marker Wadden onderdeel zijn van Nationale Parken nieuwe stijl, een beleid dat in 2015 is bedacht en je jaren daarnauitgewerkt. Deze Marker Wadden zijn onderdeel van Nationaal Park ‘Het Nieuwe Land’, waar ook de Oostvaardersplassen toe behoren.

Zondagavond om 22.10u komt er een documentaire op NPO1 over de Marker Wadden.


Geen opmerkingen: