vrijdag 7 mei 2021

Utopia

Gezien: de documentaire Journey to Utopia. Ik kijk tegenwoordig af en toe naar ‘Movies that matter’ wat een filmfestival is voor geëngageerde documentaires. Op de zender 2Doc zijn er diverse te bekijken. Dit is het verhaal van een Noorse filmmaker en zijn vrouw die operazangeres is en vier kinderen. Ze wonen in een idyllisch Noors huis buiten, maar ze tobben erg over de klimaatcrisis en hun ecologische voetafdruk. Wat is er mis met deze idylle, denk je, maar ze wonen zo ver van hun werk af dat ze bijna altijd met het vliegtuig naar het werk moeten. 

Ze schrijven zich in in een Deens idealistisch leefgemeenschap Permatopia, die geheel energieneutraal en zelfvoorzienend wil zijn. Het staat er nog niet, ze schrijven zich in in een droom. Die droom komt echter maar traag van de grond en ondertussen wonen ze in vakantiehuisjes. Houden ze het vol? Gaan ze terug naar hun idyllische Noorse huis. Huren ze een veel groter Deens huis. Uiteindelijk is het hun bokkige puberdochter die haar ouders ervan overtuigt dat ze vol moeten houden. 

De vader filmt episodes uit hun tocht. Er is ergens een interview met hem ter gelegenheid van een filmfestival in Lübeck met Nordic films. Eigenlijk is hij degene die het meeste problemen heeft met de utopie van zijn vrouw om zo te leven, en wil hij liever terug naar hun Noorse idylle. Maar ze hebben beloofd bij elkaar te blijven en vast te houden aan hun overtuiging dat wij anders moeten leven on de klimaatcrisis te keren.


Movies that matter 2021

Geen opmerkingen: