vrijdag 24 september 2021

Abschied

Vandaag is de uitvaart, maar Bobby komt met zijn werk wat klem te zitten als we naar Maassluis zouden gaan, dat kost minsten 4 uur tijd, Vandaar dat we  afscheidsdienst (dankdienst) online bijwonen. Het is in dezelfde kerk als van waaruit Schoonpapa en Schoonmama zijn begraven. Waar Bobby indrukwekkende speeches over zijn vader en moeder hield.

Nu houden vier van de vijf kinderen een toespraak. Een van hen is onze zwager uit Istanbul. De overledene was een industrieel, een actieve dominante zeer gereformeerde man, die dwingend zijn ideeën aan zijn kinderen uitventte. Hoe verschillend ze hun vader ervaren hebben en gedenken. De een memoreert de levensgenieter en het sociale dier, de ander de dwingeland. Een vriend zegt dat hij de overledene vooral als lief en aardig herinnert, hoewel hij zich realiseert dat niet iedereen dat zal onderschrijven.

Het geheel roept natuurlijk ook herinneringen op aan de uitvaarten van onze eigen Vati (1995) en Mutti (2011). Hier is de grootfamilie heel wat gereformeerder gebleven dan bij ons. Bij het graf zal er 'U Zij De Glorie' gezongen worden.

Dit is al de derde afscheidsdienst dit jaar die ik online meemaak. Heeft heeft ook wel wat, zo  onopgesmukt het allemaal gaat.

Geen opmerkingen: