zondag 12 september 2021

Archeologie

Vanwege dat het Open Monumentendag is ga ik even naar Museum Hoge Woerd in het Park. In de DUIC las ik van de week dat er vorig jaar weer nieuwe archeologische vondsten zijn gedolven zijn in het Park, die nu even kort te zien zullen zijn in het Museum. 

Leidsche Rijn is het walhalla van de archeologie. Ik moet bekennen: een paar jaar geleden dacht ik nog dat ze het grotendeels verzonnen hadden van die Romeinse Limes en de Vikingen om zo’n enorme nieuwbouwwijk in the middle of nowhere een beetje gevoel van geschiedenis te geven. Maar nee, er worden echt grote vondsten gedaan. Hele schepen, zowel van de Romeinen als van de Vikingen, en nu weer allemaal gereedschap. Het heeft 2000 jaar diep in de modder gelegen en is daardoor nog helemaal goed. Dus dat Museum is apetrots op dat schip De Meern 1. In het Centraal Museum ligt ook zo’n schip. Ik ben niet zo goed in archeologische afdelingen, al die hamers en beitels,  maar hoe vaker je gaat, hoe beter je het snapt. 

Vandaag bezoek ik ook de afdeling 3000 jaar Leidsche Rijn waar je als het ware door een tijdmachine gaat, te beginnen in de Bronstijd, de IJzertijd, de Romeinse tijd, de vroege en de late middeleeuwen, de strijd tussen de graaf van Holland en de bisschop van Utrecht, de ontginningen, de opkomst van de tuinbouw, en dan de nieuwbouw en de vele opgravingen. Hier krijgen veel bouwprojecten vertraging door archeologische vondsten.

Hoe vaker je gaat kijken hoe meer ervan binnenkomt. Een aantal vrijwillige gidsen is verkleed als Romeinse soldaat. En er zijn allemaal geïnteresseerde gezinnen wier zonen en dochters hier spreekbeurten over gaan houden.

Geen opmerkingen: