zondag 5 september 2021

Umami

Miso is een gefermenteerde pasta op basis van sojabonen met een echte umamismaak. Umami is de vijfde basissmaak naast zoet, zuur, zout en bitter en wordt in de Aziatische keuken gebruikt als natuurlijke smaakversterker. De afgelopen week heb ik het goedje twee keer gebruikt in een recept van Pascale Naessens, met enige weerstand. Maar het valt me mee. 

Toen ik 19 was of daaromtrent te Groningen ging ik op een cursus Biologisch Dynamisch Koken. Ik denk dat ik vegetarisch wilde leren koken en dat daar geen cursus in was. Dat biodynamisch koken ging wel een beetje ver, daar ik van koken überhaupt weinig sjoege had en alleen de oudhollandse  keuken kende  van Mutti, en wat studenten-eenpansgerechten. Ik begreep er dan ook weinig van en aan het eind van de avond  kregen we Japanse misosoep. Dat vond ik zó vies dat ik de rest van de cursus heb laten zitten. De geur herken ik ruim veertig jaar later nog goed.

Vandaag heb ik een keto ovenschotel met (eerst) gestoofde prei, kip in een saus van miso, sojasaus en honing. En sesamzaadjes erop. Nieuwsgierig kijk ik hoe het ontvangen wordt. Bobby heeft geen idee van miso en vindt het erg lekker.

Geen opmerkingen: