donderdag 21 augustus 2008

Butterfly

Uit de vele China-producten die zo rond de Olympische Spelen in de winkel liggen koos ik de dvd Butterfly van Yan Yan Mak, een vrouwelijke regisseur, afkomstig uit Hongkong. Het scenario is gebaseerd op het korte verhaal 'Mark of a Butterfly' van Chen Xue.

Het is een prachtige love story in Hong Kong rond de millenniumwisseling. Hoofdpersoon is Flavia, een lerares van circa dertig jaar die haar lesbische gevoelens voelt ontwaken na een ontmoeting met een jonge vrouw. Ze is echter getrouwd en moeder. De tijd dat ze, verliefd op een meisje, de Chinese regering trotseerde op het Tien An Men plein, lijkt mijlenver weg.

In de film wordt voortdurend geswitcht tussen heden en verleden. In het verleden staat het verhaal centraal van de opbloeiende relatie tussen Flavia en Jin in de jaren tachtig, in het heden krijgt de kijker beelden te zien van Flavia’s leven als begin dertiger, zo’n vijftien jaar na de gebeurtenissen in haar pubertijd.

Boeiende lijn is ook dat de vroegere vriendin Jin, toen een felle politieke donder, nu een boeddhistische non is geworden, een ontwikkeling waar Flavia - die haar indertijd omwille van de druk van de kant van haar familie verlaten heeft - zich altijd schuldig over heeft gevoeld. Aan het eind van de film ontmoeten die twee elkaar. Jin is als non veel vrediger dan de rusteloze Flavia, die haar keuzes in het leven nog moet maken.

Trailer van de film

Geen opmerkingen: