donderdag 7 augustus 2008

'Müssen wir jetzt alle sterben?'

Er heerst alarm in het dorp Kirch Kogel, dat deel uitmaakt van het dorp Reimershagen. Het drinkwater bevat een veel te hoge concentratie uranium. Het gaat niet om straling van verrijkt uranium, maar gewoon om het zware metaal. Zuslief kondigt alvast een actiecomitee aan.

Wat is het geval? Er zijn in Reimershagen drie waterbronnen, en het water uit één van de drie heeft een te hoog uraniumgehalte. De grenswaarde van 10 microgram is soms wel 30. Ze vertelt het pas als ik twee kopjes thee op heb.

In de Schweriner Volkszeitung (SVZ) wordt de kwestie breed uitgemeten. De burgemeester van Reimershagen moest allemaal verontruste dorpsbewoners te woord staan die hem angstig opbelden. 'Müssen wir jetzt alle sterben?' Maar hij weet ook nog niet veel.

Eurawasser, zeg maar het 'Waternet' hier, probeert de kwestie te sussen. 'Ich kann die Reimershagener beruhigen. Wir betreuen über 60 Wasserwerke und es gibt bei keinem Werk aktuell einen Befund, der über dem Richtwert von zehn Mikrogramm Uran in einem Liter Wasser liegt.' Hoop dat u Duits kunt, ben even niet in staat tot vertalen.

Het hele bericht in de SVZ

Geen opmerkingen: