donderdag 14 augustus 2008

Vrouwelijk lichaam als canvas

Gekocht: Body Painting. Masterpieces by Joanne Gair, bij boekhandel Praamstra te Deventer waar ik vandaag was wegens bezigheden buitenshuis. Wanneer je daar de eerste trap op gaat, loop je recht in de val, als je tenminste gevoelig bent voor kasten met de prachtigste kunstboeken.

Joanne Gair is een New Yorkse kunstenares, die geboren is in Nieuw Zeeland. Haar fascinatie voor body painting stamt van de Maori's, de oorspronkelijke bevolking van Nieuw Zeeland. Gair vestigde volgens de flaptekst van het boek haar naam en reputatie met dit pak op actrice Demi Moore. Niet dat ik ooit van haar gehoord had, maar de schilderwerken op deze vrouwenlichamen zijn onvergetelijk.

Hoe zou dat zijn, je lijf door zo iemand laten beschilderen? Het is zo mooi, zo rijk, zo gedetailleerd, daar moeten ze samen vele, vele uren mee bezig zijn geweest. Je ziet haast niet dat ze níet gekleed is. Hoe is dit gemaakt? Zouden ze praten, zwijgen, lachen, de intimiteit benoemen? Er moet telkens een bijzondere band ontstaan.

Fotografe Annie Leibowitz fotografeerde deze Demi Moore. Andere beroemde fotografen fotografeerden weer andere master pieces.

Het vrouwelijk lichaam als canvas. Wat dat doet is nauwelijks onder woorden te brengen. Kan het boek zeer aanbevelen. Ik ga niet meer foto's inscannen, hoewel de verleiding groot is. Wie even wil dóórkijken moet maar even kijken onder Google Images.

Geen opmerkingen: