woensdag 6 augustus 2008

Kunst onderweg (9)

Dit moet voorlopig maar de laatste zijn, deze Man-Met-Vioolkist, alias: ‘Man probeert lijn 10 te halen’. Zeer bekend en geliefd straatbeeld uit het centrum van Amsterdam. Marnixstraat. Het is een beeld met historie. Vrijwel begin- en eindpunt van m'n dagelijkse fietstocht.

Het beeld stamt uit 1982 en was de eerste in een reeks anonieme beelden die opdoken in de stad. Het beeld werd op een nacht geplaatst, de maker liet geen naam achter. In de periode 1989-1995 werden vijf beelden van anonieme makers geplaatst, waaronder het beeld ‘de violist’ in de Stopera.

Aan het begin van de reeks anonieme plaatsingen werd de eersteling voor een grondige opknapbeurt uit het plantsoen verwijderd. Geheel in stijl zonder aankondiging of uitleg waardoor er sprake was van bezorgdheid, diefstal werd vermoed. Wekenlang werd erover geschreven toen, ik herinner me het nog goed. Blauw kwam het beeld weer terug.

Op zoek naar informatie over de Man-Met-Vioolkist trof ik de site Buitenbeeldinbeeld met meer al dan niet anonieme straatbeelden in Amsterdam.

Geen opmerkingen: