woensdag 20 augustus 2008

Nieuws maken

Dat zijn dan wel weer de leuke telefoontjes van de dag. Het is tegen vijven en ik wil naar huis. Maar nee hoor, er is Nieuws. Hani501 belt: 'Ik ben bij de presentatie van Wijnand Duyvendak en hij is net met taart bekogeld.' O. Ik denk nog: Wat nu weer, ik wil naar huis..., maar moet dat stemmetje merk ik even uitzetten. Huh? Nog een keer? Duyvendak? Taarten? Net gebeurd?

O! begrijp ik dan, dit is Níeuws. Ik google snel, er is nog niets op internet te vinden. Snel RoRo7! Hani501 is bijna omvergelopen door de taartengooier, maak snel een bericht! Eigen bron! RoRo7, die ook naar huis wil, snapt niets van mijn samenvatting van het gebeurde, ik zelf eigenlijk ook niet, dus ze belt Hani501 nog maar een keer. Ondertussen meldt Vinnie dat er een nieuw woord voor taartengooien sinds Pim Fortuyn met taart bekogeld werd. Maar hij kan er niet op komen. Om 17.01 heeft Elsevier al een zin over de taart op de site. Shit. Vinnies man werkt bij Elsevier. Wij hebben het om 17.08 uur.

Duyvendak is wel een onderwerp in mijn omgeving. Iedereen in mijn vriendenkring bevond zich wel in de buurt van een of ander actiewezen in de jaren tachtig. Hoe radicaal kan dat nu klinken. En hoe braaf was het in feite. Veiligheid zoeken was het in je clubjes met collectieve meningen. Ik weet nog dat ik mij soms extra braaf voelde, omdat ik niet kraakte maar gewoon een etagetje húúrde. Het stond in Bos & Lommer, maar verder was er weinig mis mee. Ik vond het maar raar dat krakers vonden dat iedereen RECHT had op een goedkope woning in het centrum van Amsterdam. Maar dat zei ik maar soms.

Duyvendak met Bluf, dat was gewoon het actiewezen toen. Dat waren geen criminelen. Dat afstand nemen wat hij nu doet, dat zou hij niet hoeven doen. Vind ik. Ik ben blij dat mensen als Joost Lagendijk het nu voor het actievoeren in de jaren tachtig opneemt. De reactie van Femke Halsema vond ik tenenkrommend. Ik heb haar altijd al een tutje gevonden. Nu helemaal. Zo. Ik heb gezegd. Dixi.

Noot voor Vinnie: het taartgooien heet ook wel 'taarten'. Op de site degezonderoker van Theo van Gogh (dat die site nog in de lucht is!) gaat het over de 'taarter' van Bolkestein die gezegd had: 'Wie zoet is krijgt lekkers, wie rechts is een taart!' En, zo schreef Van Gogh: 'Toen Fortuyn werd 'getaart', was hij razend populair bij een groot deel van het Nederlandse publiek.'

Geen opmerkingen: