zondag 3 augustus 2008

Regen in het bos

En terwijl door de Amsterdamse grachten van Amsterdam de Gay Pride vaart, met veel herrie en de top van de PvdA als toefje op de vreugdetaart, fiets ik door de bossen van boswachterij Austerlitz. Heen en weder naar Leusden. Wat dan weer boeiend is: dat je je realiseert dat alle natuur in Nederland gemaakt is. Als onze natuurgebieden, boswachterijen en landgoederen hebben een oorsprong en geschiedenis.

Zo zetten in 1805 de Fransen een legerplaats op op de heidevelden ten oosten van Zeist. De Franse generaal Marmont gaf het dorp de naam Austerlitz, ter ere van de overwinning van Napoleon op de Oostenrijkers en de Tsjechen bij de Tsjechische plaats Austerlitz. Toen de Fransen die legerplaats verlieten kocht een Nederlander de heidevelden, liet ze ontginnen en gaf daarmee de aanzet tot de huidige boswachterij.

We fietsen ook langs het voormalig (?) militair oefenterrein Leusder Heide. Er staan allemaal waarschuwingsborden dat je uit de buurt moet blijven omdat het er nog steeds een mijnenveld is. Onverlaten hebben op het bord geschoten. Je komt ook langs landgoed Den Treek, met lange rechte eiken- en beukenrijen, dat rond 1900 is opgezet voor de productie van hout.

Al deze gebieden bevinden zich in hartje Nederland, tussen de snelwegen die het snelst van al onze snelwegen vastlopen met verkeersinfarcten. Maar in dat bos en op die heides is dan weer geen mens te bekennen. Twee uur heen en twee uur terug. Lekker uptempo. De terugweg in de steeds duister wordende schemering regent het gestaag. Ineens is het geen zomer meer. Gewooon koud, en nat, natter natst. Maar bos in de regen ruikt verrukkelijk fris en schoon.

Over stille routes gesproken: achterop de kranten zie ik al weken paginagrote advertenties van OnTrack.nl. Dat zijn - vind ik - de mooiste wandelroutes van Nederland. Ben er al twee jaar lid van. In tegenstelling tot de wandelroutes van NS of ANWB kwam je er - tot nu toe - bijna geen kip tegen. Je hebt de beschrijving eigenlijk niet nodig en komt met louter de kaartjes heel goed uit de voeten. Ik vrees dat dat met deze advertentiecampage anders gaat worden. Doe ik er hier nog maar een schepje bovenop om mijn eigen miljoenen lieve lezertjes ook attent te maken op de site.

Geen opmerkingen: