maandag 1 maart 2010

De N212

Maandagochtend, tijd voor een nieuw alternatief: de N212. Ook heel attractief. Want als je bij Holendrecht en Abcoude al weer vijf minuten hebt stilgestaan, dan wil je dat bij Vinkeveen, Breukelen, Maarssen en De Meern niet nog een keer. Het zijn van die opstoppingen die de filemeldingen niet halen, dus je gaat rijden met de vooronderstelling dat het vandáág gewoon een keer moeiteloos zal gaan. Mooi niet dus.

Bij Vinkeveen van de A2 af (de N201) en voorbij Vinkeveen links naar Woerden, over Wilnis. Ook wel een páár rotondes, maar toch beduidend minder dan op de N207. Mooi landschap.

Ook deze route via de N212 heeft echter een ernstig obstakel. Je verzint ze niet. Hier is het de nieuwste Vinex-wijk te Woerden, waar heel veel scholen staan en waar de schoolgaande jeugd te fiets voorrang heeft op alles en iedereen. Dat hebben ongetwijfeld de ouderraden en de buurtcomités bewerkstelligd. Heel begrijpelijk. Tegen twintig over acht, als ik Worden probeer te passeren, fitsen de pubers en masse naar hun scholen. Die moet je niet willen doodrijden.

Woerden: raar om daar met de auto doorheen te karren. Wat heb ik daar in mijn pre-auto-tijdperk veel gewandeld. Zuslief woonde er voor ze naar Mecklenburg-Vorpommern emigreerde. Zij suggereerde al nav de berichtgeving over Capelle aan den IJssel: Ga naar Wóerden verhuizen. Maar die Vinex-locatie ontneemt je alle zin.

Geen opmerkingen: