maandag 15 maart 2010

Het geheugen

Met Do en Gijs na afloop van de Vesper komen we het thema vergeetachtigheid. Het is al wat later op de avond, we zitten genoeglijk bijeen en werpen zaken op die ons aangaan. Ik weet niet meer wie het opwerpt: Hebben-Jullie-Dat-Ook? Dat-je Zoveel-Vergeet? Ik was het niet, dat herinner ik me wel.

We zijn met z'n vieren. Ja, zeggen drie van de vier, dat heb ik óók en het is héél erg. Dat vinden we allemaal. We schamen ons dood. En het is geen desinteresse, echt niet, je doet extra je best om het te onthouden, maar soms gebeurt het zelfs dat je voelt dat as we speak een gesprek uit je geheugen wegglipt.

Het is soms wat pijnlijk. Er zijn momenten dat je wéét dat iemand je iets verteld heeft, je weet ook wanneer, maar de precieze inhoud is verdwenen. Als je dat eerlijk bekent worden ze wel eens boos.

In het werk is het in de hand te houden, daar is het gewoon aantekeningen bij te houden. Moet je dan van je privégesprekken ook een aantekenboekje gaan bijhouden? Misschien is het wel wijs, maar wat een gedoe!

Deskundig advies van het Nederlands Huisartsen Genootschap: 'We spreken van vergeetachtigheid wanneer uw geheugen minder goed werkt dan u van uzelf gewend bent. Dementie is meer dan alleen vergeetachtigheid. Het lukt ook niet meer nieuwe dingen te leren. Men vergeet wat kort geleden is gebeurd of gezegd. Men raakt dingen kwijt of valt in herhaling. Wat ooit geleerd is, komt steeds moeilijker naar boven. Het kost meer moeite op de juiste woorden te komen en een gesprek te volgen. Het denken gaat trager, organiseren of plannen maken lukt niet meer.

Met de jaren wordt iedereen wat meer vergeetachtig. Vergeetachtigheid kan erger worden in tijden van spanningen of door heftige gebeurtenissen. U heeft teveel aan uw hoofd. Uw gedachten zitten als het ware uw geheugen in de weg. Uw geheugen kan ook minder worden bij depressiviteit of bij het gebruik van bepaalde medicijnen. Schrijf de dingen op die u beslist niet wilt vergeten, bijvoorbeeld in een dagboek of agenda. Kijk regelmatig in het boekje of u niets vergeten bent. Bespreek uw zorgen of met anderen. Dat lucht op en kan helpen uw gedachten te ordenen. Dan krijgt uw geheugen als het ware de ruimte om beter te werken.'

Geen opmerkingen: