donderdag 18 maart 2010

Walnotentapenade

Alweer ben ik een beetje blijer met de Javastraat. Want de boekhandel waar ik gisteren was ligt naast dee beroemde Turkse supermarkt Genco. Ik had er nooit van gehoord, maar hij is beroemd. Genco is een grote familie die inmiddels vier supermarkten runt. Ze hebben alles, melk, fris, kaas vlees, groente, fruit, alleen geen wijn en bier. En heel veel Turkse lekkernijen. Zoals walnoten tapenade die ik meenam. Mmm. En: ze zijn op zondag open!

Bij de kassa zie ik een stapel kookboeken. Blijkt geschreven door een schoondochter des huizes: Melika Genco. Volgens mij verkocht zij mij die walnotentapenade. Lekker gemeen scherp. De caissière zegt dat ik het recept met sardientjes met prei in deegblaadjes moet maken, dat dat het lekkerste recept is. Sardientjes, zeg ik, verkoopt u die dan? In de diepvries! zegt ze.

Het is erg een leuk boek om te lezen en te genieten van alles wat je wilt gaan maken, een beetje een dik tijdschrift met verhalen, foto's en recepten. Enthousiast laat ik het zien. 'Ik hou niet van sardientjes', bekent Bobby.

- Karin Vaneker, Peiter Ouddeken, Erwin Slaats, Verse munt, lamsbout & baklava; Uit de Turks-Nederlandse keuken van Meliha Genco, € 17,95, isbn 978 90 5956 323, uitgeverij Fontaine

Geen opmerkingen: