donderdag 29 september 2011

Een Punt achter je Problemen

Ik leer er weer wat bij. De instelling voor kortdurende psychische hulp in Amsterdam heeft een nieuwe naam en heet tegenwoordig PuntP. Het idee is dat je een Punt achter je Problemen kunt zetten als je daar geweest bent. In vijf gesprekken een Punt achter je Problemen.

Je kunt je er precies bij voorstellen hoe een reclamebureau dit voor goud geld bedacht heeft en met een indrukwekkende powerpoint-presentatie aan de diverse directies en vervolgens de achterban heeft gepresenteerd.

Het is mijn jaarlijkse shrink-avondje bij Reenske met Juut & Juul. Zij kennen elkaar van de studie psychologie en praten altijd over psychologie. Een van hen gaat binnenkort bij PuntP werken. Ze hebben moeite met de naam en het idee achter die naam.

We zijn bijeen, eerder dan andere jaren, omdat Reenske zes maanden gaat Mediteren in een Klooster ver weg - in het Verre Oosten. Wij achterblijvers gaan haar vreselijk missen en denken alle drie diep in ons hartje: Moet Dat Nou? Het is best confronterend als iemand zomaar de boel de boel laat en jij gaat maar door in je zelfverkozen tredmolen.

We praten over thema's als het menselijk tekort. Dat je eraan kunt werken, of dat nu in vijf sessies in Amsterdam is, op een labyrint, of mediterende in het Verre Oosten, maar dat je het tekort uiteindelijk ook kunt acceptéren als een fact of life.

Reenske vindt dat wij iets zitten te problematiseren wat niet problematisch is. Zij gaat gewoon op reis. De vrijheid tegemoet. En heeft er zin in. 

Geen opmerkingen: