zondag 18 september 2011

Rijssen

Landal Greenpark is ons nieuwe thuis. Nu weer zitten we in een Landal-huisje te Holten. Bobby's moeder heeft ons genood voor een weekend samen en een verjaarsdiner. Het gehele weekend samen lukt niet, maar we zijn wel bij het diner. Dat is in Rijssen.

Holten ligt naast Rijssen of all places. In Rijssen heb ik ik ook alweer zo'n jeugdherinnering liggen. Vati, die doordesemd was van de gereformeerde leerregels, had nol particuliere hobby's, waar hij zijn hele gezin integraal mee naar toe sleepte. Tegenspraak duldde hij niet. Kerkorgels bespelen was één van die hobby's en af en toe gingen we voor zijn plezier naar Rijssen, waar de dominees lange donderpreken hielden - en ik denk nog steeds houden - en waar de dracht met zwarte kousen en de hoedjes is uitgevonden.

Wij waren Artikel 31. Dat was ook straf en streng, maar zónder hoedjes. Op een zondag is Mutti in zo'n kerk gekappitteld door zo'n vlerk van een voorganger, en wij dochters ook, maar vooral zij, dat ze geen hoedje op had. Dat was erg vernederend en heeft diepe indruk op mij gemaakt. Ik denk dat hier in Rijssen de rebellie is geboren.

Geen opmerkingen: