woensdag 13 augustus 2014

Eden

Er is hier een wonder project, het Eden Project, en het is onvoorstelbaar. Het is een heel groot natuurproject in een oude uitgenutte steengroeve. Zo'n stuk uitgeput landschap, volstrekt lelijke opgebruikte aarde. 

Daar hebben mensen een regenwoud gebouw en mediterrane tuinen, in kassen en buitenruimten. Er was een droom en iedereen zei: Wat een droom, maar dat kán niet! Het kon dus wel. Er is ook allemaal natuureducatie en projecten om inventieve idealistische jonge mensen / uitvinders te stimuleren de wereld te helpen verbeteren. 

Het is een soort mega-hortus- botanicus, het bestaat nu ruim tien jaar, je weet niet wat je ziet, het is is héél erg populair en heel grootschalig. Schitterend, en tegelijkertijd - vanwege die mensenmassa's die je zou willen ontlopen - een van mijn weerkerende thema's op vakantie - een beetje een nachtmerrie. In mijn beleving zijn hortussen (horti?) kleinschalig en intiem. 

Deze dag is het project tot 20u open en aan het eind van de dag verdwijnen de families. Dan wordt het prettig. Rondzwerven door het enorme regenwoud een schitterende ervaring. 

Ongelofelijk mooi en knap. Geweldig om al die planten te zien en te laten zien hoe afhankelijk we daarvan zijn. Het verdient allle verbazing en bewondering, het is een ongelofelijk project. Maar door de massaliteit (en het kost £ 23 entree per persoon, dan ga je ook niet na een kwartiertje weer weg) blijf ik het niet echt fijn vinden.


Geen opmerkingen: