maandag 18 augustus 2014

Narigheid

Als je als 21e-eeuwse verwende burger last hebt van een beetje kou, nat & narigheid houdt kun je af en toe even aan oorlogsvluchtelingen denken, om jezelf wat te relativeren. Of je kunt de nieuwste roman De schemerpoort vqn Jeanette Winterson gaan lezen. Daar in 1612 hebben ze al die moderniteiten niet als waterdichte warme huizen en elektriciteit. Om maar wat te noemen. Daar hadden ze grote godsdienststrijden en maakten hier in Engeland de protestanten de katholieken af en de 'heksen'. In het bijzonder in Lancaster, waar het boek speelt,

Winterson is altijd nogal beeldend over lichamelijke en psychische sensaties. Het leven was enkele eeuwen geleden nog bijzonder ongemakkelijk en hardvochtig. Daar zijn het dus de Anglicanen die de katholieken en de heksen uit het veld ruimen, waarbij iedereen die niet bevalt in een van beide hokjes geplaatst wordt. De hoofdpersoon is een vermogende ontwikkelde vrouw die alchemist is, maar uiteindelijk als heks onthoofd wordt.

Nee, aangenaam is het niet. Mensen werden maar in vuile donkere kerkers gegooid alsof het niets was. Als je nu het nieuws uit het Midden Oosten volgt dat realiseer je je dat ook allemaal nú kan en gebeurt. 

Het is interessant voor wie de boeken van Winterson volgt, maar het is niet haar meest geniale boek. 

Geen opmerkingen: