woensdag 20 augustus 2014

Helweek

Ben begonnen in het boek Helweek. De auteur Erik Bertrand Larssen is een Noorse mental coach, die vele politici en topsporters heeft gecoacht. Hij heeft zowel in de militaire wereld gewerkt als in het bankwezen. Wil je in militaire wereld een carrière maken als officier, dan moet je een 'helweek' door, zo'n week waarin je veel meer moet dan je denkt dat he kunt, veel zwaarder dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Fysiek en mentaal. Die week bewijst je mentale en fysieke kracht. Je kunt veel meer dan je dacht en het is zo intensief dat je het nooit meer vergeet. Vinnie heeft het boek al gelezen en overwoog (voor ik op vakantie ging) zo'n helweek te gaan doen.

Regels: een week lang elke dag om vijf ur opstaan en opgewekt. Eerst een uur sporten. Dan lekker ontbijten en aan het werk. Geen geouwehoer met collega's op het werk, geen social media op het werk. Alle tijd voor je geliefden nemen, geen tv kijken en om 22 uur naar bed. Een nacht moet je doorwerken en mag je niet naar bed.

Voor je er aan begint moet je drie weken goed voorbereiden. Over wat je wilt veranderen in je leven, wat je wilt verbeteren. Je moet  aan je collega's, je partner en je vrienden feedback vragen hoe je een betere partner / collega / vriend kunt worden. Wat je hoort is misschien niet leuk maar wel waardevol. Je moet ook vooraf de moeilijke momenten visualiseren om die - als ze zich werkelijk voordoen - goed door te komen.

Nou ja. Wat de man schrijft is heel uitdagend. Het raakt ook nog eens behoorlijk aan het kampeeravontuur deze vakantie: luister je nou wel of niet naar zeurstemmetjes in je hoofd die naggen dat het ongemakkelijk is, niet behaaglijk, koud, nat? Of laat je die stemmetjes de stemmetjes en doe je je ding, zoals tent opzetten in de koude wind? Het is vanzelf een keer klaar en dan is er de beloning. Het leven buiten is heerlijk. Als de zon er bij schijnt is het lekkerder dan wanneer die niet schijnt, maar het is werkelijk vervelend als je steeds gaat zeuren.


Geen opmerkingen: