woensdag 7 februari 2018

Boekweit

Bobby is naar de natuurwinkel Rio de Bio geweest voor zijn lievelings-zonnebloemolie, en in het kader van het verzelrijker dieet vroeg ik hem boekweit mee te nemen en te informeren of er ook zoiets bestaat als volkoren-risottorijst. Risottorijst is een rijst waar alle schilletjes van af zijn gehaald, en daarom neemt het zo lekker vocht op, dus néé, er bestaat geen ‘volkoren’ zilvervlies risottorijst. Het is van de witte rijsten ongeveer de 'witste'.

Boekweit is geen graan, boekweitkorrels zijn vruchtjes van een kruidachtige plant. Het wordt verwerkt in brood, pannenkoeken, grutten, koek en ontbijtgranen. Tot een eeuw geleden een veelgebruikt voedselbron. De boekweitplant is verwant aan rabarber, varkensgras en veldzuring. Boeren in Nederland zijn in de jaren 20 van de vorige eeuw ermee gestopt om boekweit grootschalig te verbouwen. Het gewas was té weergevoelig. Als er een goede oogst was kon met veel verdienen maar bij een nachtvorst ging de plant dood en verkeerde de hele boerenfamilie in armoede. 

De meeste boekweit-recepten die te vinden zijn zijn salades, maar ik vind ook een met gevulde paprika. Erg lekker. Boekweit kook je een kwartiertje, dan spinazie erdoor en wat kaas, en hoppa de boel een kwartier in de oven. Feestelijk en lekker. Ik heb wel dríe paparika’s gevuld, twee leek me een beetje weinig. Het is echt smullen.

Geen opmerkingen: