woensdag 14 februari 2018

De kieptafeltest

Vandaag word ik om 08.u bij het Diac verwacht voor de tilt-tafel-test. ofwel de kieptafeltest. Ze gaan het flauwvallen opwekken en dan kijken wat er gebeurt met de bloeddruk, de hartslag en nog wat functies. Ik heb er veel over gelezen inmiddels en zie er best tegenop dat ik dat duizelen van toen weer ga herbeleven. Ik herinner me het van beide keren nog heel goed. Ik moet me melden op de dagbehandeling, waar ze me in bed sturen met een operatiejasje aan. En steken ze ook alvast een infuus in mijn arm, voor het geval dat.

Het is een hele belevenis, een uur later met het ziekenhuisbed door het ziekenhuis gereden te worden tot voorbij de wachtkamer cardiologie waar ik al twee keer was. Waarom is dat, vraag ik aan de zusters die mijn bed rijden. Waarom kan ik niet meteen van de wachtkamer op de kieptafel? Nou stelt u voor dat u straks inderdaad flauwvalt, dan kunnen we u toch beter in bed terugrijden dan in een rolstoel. Daar hebben zij weer gelijk op.

Ik krijg in die korte tijd heel veel verpleegkundigen aan mijn bed die zich allemaal voorstellen. Die ben ik vergeten. Maar Trix begeleidt de test. Zij bindt mij op de kieptafel vast, plakt elektroden op mijn borst, en nog wat dingen op hartslag en bloeddruk te meten. Eerst komt er een cardioloog op een zekere zenuw in mijn hals duwen, dat is blijkbaar specialistenwerk. En dan kiepen en 20 minuten wachten. Trix kijkt onafgebroken op de monitor.  Het is heel saai werk als er niets gebeurt, vertrouwt ze me toe, dus we doen maar één kieptafeltest per dag. Er gebeurt niets. Dan klapt ze me terug horizontaal en sprayt ze wat middel (nitrospray) onder mijn tong. En dan nog een keer. Dan gebeurt het wel. Ik word weer heel duizelig en zweten en dan is het duidelijk. 

Trix legt alles een beetje uit. Schrijf het woord alsjeblieft even op een briefje, vraag ik, want dat onthoud ik echt niet. ‘Vasovagale collaps’ schrijft ze op. Je valt flauw omdat je hart niet genoeg bloed naar je hoofd pompt en als je op de grond ligt begint het weer te pompen. Het komt veel voor. Het is niet heel gevaarlijk maar je kan wel lelijk vallen natuurlijk. Dus eigenlijk moet ik op de grond gaan liggen als ik het voel aankomen. Ja dat zou het beste zijn. Ook raadt ze aan om als ik het voel met de billen en de beenspieren te gaan knijpen, dat zou ook de hart weer op gang bergen. Maar dat moet volgende week de cardioloog maar verder uitleggen.

Als je het woord 'vasovagale collaps' Googlet leer je dat het veel voorkomt, ook onder pubers.


Geen opmerkingen: