zondag 5 juni 2022

Zwarte Madonna

Een Zwarte Madonna. Soms post iemand iets in de creatieve groep en dan wil ik dat ook. Ik had dat bijvoorbeeld met een Nefertite, die ik toen prompt verkocht. Nu had ik dat met de Zwarte Madonna. Ik weet niets van Zwarte Madonna’s, hun betekenis, maar ze zijn bijzonder en trekken bedevaartgangers aan. Dan ga ik googelen en zoeken tot ik iets vind dat me treft. Dit is naar een afbeelding van een Grieks 14e-eeuws icoon.

Blokje educatief (bron: Wikipedia): een Zwarte Madonna is een afbeelding van een Madonna waarvan het gezicht zwart is - doordat het in die kleur geschilderd is of doordat er zwart materiaal gebruikt is. Zwarte Madonna's gaan terug op een zinsnede in Hooglied (1: 5-6) waar staat ‘Ik ben zwart maar lieflijk". Dit zou slaan op de Koningin van Sheba, de geliefde van koning Salomo.

In de geschiedenis van de religie komen zwarte godinnen meerdere keren voor. Sommige van de vruchtbaarheids-, moeder- en aardgodinnen waren zwart.  In het Midden-Oosten bestond de cultus rond  de moedergodinnen Cybele, Astarte, Isis en Ishtar. Deze traditie breidde zich uit in westelijke richting met Artemis, Demeter en Ceres. Ook in het Oosten met de zwarte godin Kálii. In de Keltische cultuur werden Freya en Ana vereerd. De heilige Anna die in Bretagne vereerd wordt, wordt met deze laatste in verband gebracht. Zij gelden als voorlopers van de zwarte madonna's. Onderzoekers zien de christelijke zwarte madonna's als vervolg op deze oude tradities.  

De oudste Zwarte Madonna's stammen uit de romaanse periode. Het bijzondere is dat deze figuur op vele plaatsen bijna gelijktijdig te vinden is. Wellicht dat deze originele zwarte madonna's voor het eerst door de Tempeliers vanuit het Midden-Oosten naar West-Europa, vooral naar Frankrijk, werden meegenomen.

Ik probeer ook nog wat over dit specifieke icoon te vinden en kom op een Russische website genaamd РЕЛИГИЯ ofwel Religia en daar is een heel lang artikel gewijd aan deze Theotokos (van het Griekse Θεοτόκος) wat betekent: 'die God baarde'). Ofwel Maria. En dan kun je stukje bij beetje (per keer max 3000 tekens) via Google Translate de tekst vertalen.

Maar die tekst is veel te lang om te publiceren en volstrekt oninteressant voor de lezer die helemaal niet in iconen is geïnteresseerd. O, hier is het verhaal in het Engels.

Geen opmerkingen: