maandag 15 januari 2024

Saartje Burgerhart

Bobby heeft een totaal andere smaak voor boeken dan ik. Hij leest veel klassieken en met name oude Russen. En tot mijn verbazing is hij nu begonnen in Sara Burgerhart (1782) van Betje Wolff en Aagje Deken. Hij vindt het héél geestig. Ik moet dat boek ooit wel gelezen hebben voor mijn studie, maar daar heb ik geen actieve herinnering meer aan. Ik ga er maar even wat omheen lezen.

Even ter vergelijking: Pride and Predudice van Jane Austen is van 1813. Jane Eyre van Charlotte Bronte is van 1847. Dus onze Nederlandse  schrijfsters zijn van duidelijk daarvóór.

In de jaren tachtig schreef de Nijmeegse professor Neerlandistiek Piet Buijnsters een biografie over Wolff en Deken. Nu wil de Amsterdamse professor Marita Mathijssen die over doen. Een 'emobiografie' over Elisabeth Bekkers, zoals de meisjesnaam van Betje Wolff luidde, vóór ze met de 30 jaar oudere dominee Wolff uit de Beemster trouwde.

Ook lees ik dat er nog niet zo lang geleden een hertaling van het boek verschenen is, hertaald door de dichter Tonnus Oosterhoff. Dat heb ik nu maar bij de bibliotheek besteld. Het zou zo maar kunnen dat ik het ook ga lezen.




Geen opmerkingen: