Een tijdje terug stuitte ik op een nieuw ‘pelgrimspad’ in de Overbetuwe: ‘Wegen met Zegen’. Elf etappes van 10 tot 15 km, met een uitschieter van 17. De route begint en eindigt in Nijmegen, maar speelt zich vooral af bóven Nijmegen, tussen de Nederrijn bij Arnhem en Oosterbeek en de Waal.
Op de route passeer je vele oude kerkjes en kapelletjes. Sommige kerken langs de route zijn open, en bieden soms gastvrijheid en soms ook een soort van programma. Voor wie de route op een spirituele manier wil beleven is er een doe-het-zelf pelgrimsboek te koop, dat de pelgrim handvatten geeft om te reflecteren op je leven. Er is zelfs een klooster aan de route (Huissen) waar je kunt overnachten. Je kunt af en toe ook meedoen met georganiseerde pelgrimages van een paar dagen tot de hele route. Die zijn pittig aan de prijs, want aan de zoekende ziel valt goud geld te verdienen. Afgezien daarvan vind ik het een mooi concept, en wil ik de route misschien wel eens gaan lopen, in delen of in zijn geheel. Eerst weer een auto.
De route heeft een website ‘Wegen met Zegen’ met informatie. Veel informatie. Die nodigt uit tot doorklikken naar andere websites die gelieerd zijn en het allemaal nog veel rijker en interessanter maken. Zoals een oud kerkje in Ressen boven Lent van waar ze soms stiltewandelingen organiseren en ook worshops autobiografisch schrijven in combinatie met dat pelgrimeren. Ik had me een keer opgegeven voor zo’n schrijfworkshop, maar de docente wist niets van de combinatie schrijven en wandelen zoals op de website stond. Is er dan een rondwandeling bij Ressen? Ik weer googelen. Is het gemarkeerd? Wist ze niet. En uiteindelijk ging de workshop niet door wegens te weinig belangstelling.
Op de site staan ook hotels en B&B’s waar je zou kunnen overnachten zou je de route in zijn geheel willen doen. Maar als ik het niet allemaal direct noteer of uitprint ben ik het een week later weer vergeten. Maar printen doe je niet want al die papier- en inktverspilling. Eigenlijk wil ik een Kaart, een Plattegrond, waar álles op staat. Voorkant de wandelroute met iconen van kerkjes en kapelletjes, NS-stations en bushaltes, parkeerplaatsen, eetgelegenheden en horeca. Achterkant met namen, adressen, openingstijden, websites.
Die kaart is er (nog) niet. Wel blijkt er een speciaal wandelgidsje te zijn, van uitgeverij Elmar, die gespecialiseerd is in wandelgidsjes, in Nederland per regio. Ook pelgrimage-gidsjes, die veelal uit het Duits vertaald zijn. De eerste druk van dit ‘Wegen met Zegen’ was in no time uitverkocht, ik heb nu de tweede druk. Voor mij is het herontdekking van het wandelgidsje. Sinds Corona heb ik enorm veel wandelroutes gezocht en gevonden en gelopen om Utrecht, in de polders ten westen van Utrecht, ten noorden, in het Groene Hart, langs de Lek… Ik zoek en deel mijn bevinden online. Op mijn computer bewaar ik nauwkeurig alle wandelkaartjes, want die zijn kostbaar goed. Allerlei wandelsites proberen je tot een abonnement te verleiden, waarbij die met de mooiste kaarten de grootste kans heeft. Maar elke site heeft ook weer nadelen en rare navigaties, dus meestal zeg ik ze weer op. Maar hoe dan ook wil ik altijd een goed kaartje mee onderweg.
En nu dus dit boekje. Heel goede kaartjes! Alleen al daarom kan ik het aanraden. Ik heb onmiddellijk ook hun gidsje 'Groene Hart' besteld. Ze zijn is handzaam, passen in de binnenzak, je hebt overzicht en detailinformatie. Ze hebben geen uitgebreide routebeschrijvingen want ze volgen wandelknooppunten. Als je zo’n boekje volgt heb je altijd weer ideeën voor een volgende wandeling. Hoef je niet meer zo te surfen. Je hebt alles bij de hand. Er staat veel toeristische info in over het landschap en de bouwsels, in dit ’Wegen met Zegen’ gaat dat dan vooral over de kerken. Wel mis ik er info over B&B’s en horeca onderweg. Adressen. Prijsindicaties. Website. Maar ja de samenstellers van deze tocht hebben gekozen voor info over de kerken onderweg, met prozaïsche foto’s. De adressen voor overnachtingen staan op de site. Wel begrijpelijk. Als je dat allemaal toevoegt dan wordt boekje al gauw minder handzaam. Toch vind ik het een minpuntje, want als ik weer zou overstappen op de boekjes zou ik wel alles erin willen. En dan offline, onderweg. En ik zou als beeld meer bonte interiers van de kerkjes doen, of tekeningen: veel sfeervoller. Maar dat mijn mijn particuliere wensen, ik kan deze wandelgidjes zeer aanbevelen.
Andere Nederlandse gidsjes tot nu toe: 'Baronie van Breda', 'Zeeland', 'Zuid-Hollands Rivierenland', 'Sallandse Heuvelrug en IJsselvallei', 'Twente', 'Kennemerland', en 'Hart van Limburg', "Delfland en Haaglanden', 'De Achterhoek en De Liemers', 'Utrechtse Veenweiden', 'Groene Hart', 'Hart van Brabaant', "Waterland en Zaanstreek'.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten