zaterdag 29 oktober 2022

Anne de vuilnisman

Gezien: de VPRO-documentaire ‘Anne en de vuilnismannen’. Heel leuk. Maakster van de documentaire is Anne van der Steen, 30 jaar, actrice en lerares. Tijdens de Corona-pandemie viel een groot deel van haar werk en dus haar inkomen weg en zo kwam ze via een uitzendbureau in dienst bij de vuilnisdienst. Ze deed het werk eerst met behoorlijk wat gène, maar naarmate ze kennis maakt met een aantal collega’s met meer plezier, ze heeft leuke gesprekken met hen, en probeert een antwoord te vinden op de vraag in hoeverre je je werk bent. Vuilnisman is heel nuttig werk maar op de sociale ladder niet erg hoog in aanzien. Een mislukking.

Daar wordt het idee geboren er een documentaire van te maken. Ze volgt in deze documentaire drie collega’s, die naast hun werk als vuilnisman activiteiten doen als dichter zijn, trommelen bij de plaatselijke harmonie. Eigenlijk zijn ze allemaal best trots op hun werk. 

Het is een leuke film. Intussen is Anne al lang geen vuilnisman meer maar nu dus ook documentairemaakster. Ze droomt ervan een soort Louis Theroux te worden. Ze heeft het in zich.

Terugkijken:

Geen opmerkingen: