vrijdag 14 oktober 2022

‘Opstaan’

Donderdagavond. We hebben weer de maandelijkse online meditatiegroep. Toos doet eerst een inleiding met ontspanningsoefeningen, muziek, tekst en dan gaat ze in op een thema, en krijgen we vragen, en uiteindelijk gaan we in subgroepjes uiteen. In zo’n subgroepje zitten drie personen. 

Het thema is deze keer is ‘Opstaan, of niet?’ Haar overwegingen gaan over oud-testamentische profeten, die waarschuwden als het mis ging met de wereld en ze hoop gaven als het mis wàs. Dus daar mochten we wat over mijmeren. Of we opstonden, of niet. Of we dat vroeger deden en wanneer dan. Waarom wel waarom niet. Ik heb niet het gevoel dat ik veel ‘opsta’, weet niet of ik ooit ‘opstond’. vroeger wel, ik was een opstandige puber en een opstandige student. Ooit liep ik mee met grote demonstraties, jaren tachtig, ik was betrokken bij de vrouwenstrijd. Later ging ik vooral in mijn werk proberen m’n idealen en overtuigingen zoveel mogelijk waar te maken. Beetje rebelse geest, misschien, meer een non conformist. Sommige mensen doen aan veel protesten mee. Ik niet meer zo. Sympathiseer met jongeren in de milieubeweging. Probeer mijn steentje bij te dragen aan de wereld door hoe ik leef. De buurt, de wijk, in familie. In vriendschappen. Maar of dat ‘opstaan’ is? 

Tegenwoordig staan er allemaal types op om hun ‘rechten’ te eisen waarvan je zou willen dat ze dat wat minder deden. Zelf leef mijn tamelijk kleine leven.. Dat is toch iets doen. Maar de grote drama’s in de wereld, het klimaat, de oorlogen, de toeslagen-affaire, de gaswinning in Groningen, de wooncrisis, de armoede, de boeren…. Waar zal ik tegen opstaan? 

Er is een nieuwe deelnemer in de groep. Hij komt wat later binnen want hij moest even kennismaken met Zoom, en valt zo midden in ons subgroepje. Hij is 96 jaar, vertelt hij, woont in een woonzorgcentrum aan de Maliebaan, zit in een rolstoel en kan niet meer lopen. Elke dag eet hij met medebewoners en dan bespreken ze de krant en de toestand in de wereld. Elke dag bedenkt hij: wat kan ik vandaag doen? En af en toe stuurt hij een brief aan de krant of de Gemeenteraad en soms wordt het opgepakt. Zoals over de Regiotaxi die niet naar behoren functioneert. En dan komt er een artikel over of een debat. Het is heel bijzonder om naar hem te luisteren. Ik kan natuurlijk ook oefenen in mijn leven zo te beschrijven alsof het een en al opstand is.

Geen opmerkingen: