donderdag 19 januari 2023

Busstaking

Ik ben een beetje sip, want Zus4 uit MeckPom zou een nachtje komen logeren hier. Daar verheugde ik me zeer op, maar door een plotselinge staking bij de bussen hier gaat dat ineens niet door. Het kwam zo. Zij gaat een weekje met haar schoonzussen op een  tropische vakantie. Ze reizen vanaf Schiphol. Het leek haar een goed idee om de auto bij ons in Zuilen te parkeren en op vrijdagochtend vroeg met de trein naar Schiphol af te reizen. Er gaat vanaf Utrecht vier keer per uur een trein naar Schiphol. 

Maar toen zag ik gisterochtend op Nu.nl dat er vandaag en morgen een landelijke OV-staking zou zijn. Die zou niet de NS gelden, maar wel de regionale vervoerders, en ook de bussen in Utrecht. Ik had er tot dan nog niets over gehoord of gelezen, maar ik gaf het toch maar even door. Ik beloofde hoe dan ook te zorgen dat ze vrijdagochtend op tijd op Schiphol zou zijn. Linksom of rechtsom. Met de auto tijdens de spits van Utrecht  naar Amsterdam is niet heel handig, maar als je echt op tijd vertrekt lukt dat echt wel. En ik kon haar ook gewoon met de auto naar Utrecht CS rijden.

Enfin, de twijfel was gezaaid. Voor iemand van het Duitse platteland is file in de Randstad waarschijnlijk een nachtmerrie van de bovenste plank, net als de files rond Hamburg dat zijn voor ons. Dat geldt ook voor haar Grunninger schoonzusters. Ze zouden al voor de zekerheid allemaal al in een hotel op Schiphol gaan slapen. Nu gaat Zus4 dat ook doen.

Had ik maar niets gezegd. Vandaag fiets ik naar de binnenstad en blijken er best bussen te rijden. Wel wat minder, maar lang niet alle chauffeurs staken. Alleen de FNV-leden. Die eisen 8% loonsverhoging ter compensatie.

Geen opmerkingen: