donderdag 19 januari 2023

Triangle of Sadness

De Bayerische Freundin heeft tegenwoordig een Cineville-pas. Daarmee kun je voor €17,50 per maand oneindig in de filmhuizen naar de film. Met twee bezoeken per maand heb je de kosten er al uit. Zelf heb ik ook een periode zo’n pas gehad, maar ik had toen geen filmvriendin, en alleen naar de film vond ik niet altijd leuk. Dus haalde ik vaak twee keer per maand niet. Nu nodigt zij mij af en toe uit voor een film. Ditmaal voor ‘Trangle of Sadness’.

Het lijkt mij een hele merkwaardige film van een Zweedse regisseur met een internationale crew, een satire op de modellenwereld en op die van de krankzinnig rijken der aarde. Het onderwerp spreekt me niet meteen aan, maar zij wil alleen maar deze en niet bijvoorbeeld ‘De acht bergen’. Ik vind het leuk om met haar naar de film te gaan. Dus ik ga mee. 

Twee modellen slash influencers staan centraal: een jonge man en een jonge vrouw. Het eerste deel is de casting van jonge mannen voor modellen werk. Ook dat is een harde wereld. Mannelijke modellen verdienen veel minder dan vrouwelijke. Voor dure merken moeten ze een hooghartige uitstraling hebben, voor goedkope merken zoals H&M hartelijk lachend. 

In deel 1 maken de beide modellen ruzie over geld, ze zijn uit eten en zij laat altijd hem betalen en hij is dat zat. Pijnlijk gekibbel. Aan tafel, in de taxi, in de lift, thuis. 

Daarna zitten ze op een dure cruise met steenrijke mensen die daar krankzinnig veel geld voor neerleggen en die wat ze ook verlangen daar een ja op krijgen. Rijke Russen, Britten, Duitsers, en wat al niet. Een bemanning die altijd glimlacht en ja en amen knikt (en Aziatisch personeel voor de schoonmaak). De kapitein is een geflipte communist die zich niet wil vertonen. Alleen bij de Captains Dinner laat hij zich zien en dat is tijdens een enorme storm. Dan worden al die steenrijke gasten kotsmisselijk met de vreselijkste braak partijen tot gevolg. Er blijft niets over van hun poeha. 

Dan worden ze belaagd door een piratenschip, lijden ze schipbreuk en eindigen ze met acht overlevenden op een onbewoond eiland. De Aziatische toiletschoonmaakster is de enige in dit gezelschap die vissen kan vangen en vuurtjes kan maken, dus zij wordt de leider. Zij kiest het mannelijke model voor haar gerief. Omgekeerde wereld. 

Geen opmerkingen: