maandag 1 oktober 2012

Heilig Vuur

Bij het Nederlands Filmfestival in Utrecht zien we de film 'Heilig vuur' van Laura Beijn. In het altijd leuke Louis Hartloopercomplex. Gisteren was de première, toen waren er 35 vrienden en twee vreemden gekomen. 

Het Filmfestival richt op hits en filmsterren, de documentaire komt er wat bekaaid vanaf. En onterecht. 'Heilig vuur' is een prachtig juweel. 

Dochter Laura portretteert haar vader Gerard Beijn, die beeldend kunstenaar is, geniaal maar onbegrepen en niet erg succesvol. Ze groeit bij hem op en ze eten meestal rijst met uien of macaroni in champignonsoep. Hij is haar held. 

En nu dan deze film. Hij heeft 12 grote doeken gewijd aan Jeanne d' Arc en probeert die in Frankrijk aan de man te brengen. Ook komt hij in contact met een jonge componist, die hem helemaal begrijpt en die geheel met hem op een onnavolgbare golflengte zit. Mooi, traag, liefdevol, respectvol, diep gelaagd. Het is enerzijds een speciale film over jouw vader, zeg ik, maar het is ook een film over heel veel kinderen en hun vaders. De vader als zeer geliefde held en de mislukkeling. Ik hoop dat de VPRO of de IKON de film een keer uitzendt.

De film is als dvd te bestellen bij www.aanpakfilm.nl



Geen opmerkingen: