woensdag 16 januari 2013

Arte Povera

Het Kröller-Müller Museum is het museum waar ik als studentje kunst heb leren kijken. Ik vond het geweldig daar. Zulke mooie en redelijk toegankelijke moderne kunst, zulke goede teksten om alles uit te leggen, in een kader te plaatsen en te begrijpen, zo'n mooi gebouw, zo'n mooie beeldentuin, zo'n leuke boekwinkel.

Ik ben er minstens twintig jaar niet geweest. Waarom niet? Het is weer helemaal thuiskomen. Er is een grote Van Gogh-tentoonstelling, Van Gogh weer thuis, de vaste collectie is een opeenstapeling van highlights, en de tijdelijke tentoonstellingen zijn wederom verrassend. Altijd iets nieuws en iets tamelijk historisch. 

De moderne tentoonstelling heet 'De Rijkdom van Arte Povera' en bevat werk van de Italiaanse avant garde uit de jaren zeventig. Arte Povera is de naam die eind jaren zestig aan een groep van circa vijftien Italiaanse kunstenaars en hun werk werd gegeven. Acht van hen zijn hier te zien: Giovanni Anselmo, Luciano Fabro, Jannis Kounellis, Mario Merz, Giulio Paolini, Giuseppe Penone, Michelangelo Pistoletto en Gilberto Zorio. 'Povera' staat voor de intentie om zichzelf, hun beeldmateriaal èn de toeschouwer te ontdoen van overbodige ballast in woord en beeld. Volgens mij waren de jaren zeventig vergelijkbaar met nu of met wat er komen gaat.

Geen opmerkingen: