dinsdag 1 januari 2013

Mag ik je wat vragen?

Bij mijn lievelingsboekhandel Van Pampus aan de KNSM-laan langs voor cadeaus. Hij heeft alles wat ik zoek: literatuur, beeldende kunst, zingeving, havens, kinderboeken. En altijd gastvrij en hartelijk. Al babbelend koop ik altijd meer dan ik gewend was. Zoals de retaildeskundigen zeggen.

Voor mijzelf koop ik dus 'De Profeet' van Kahlil Gibran, voor Bobby's verjaardag 'J.Kessels in Het Bamischandaal' van P.F.Thomése, en een boek over 100 jaar Rotterdamse havens, en voor Colet die zo van goede gesprekken houdt en altijd doorvraagt koop ik 'Mag ik je wat vragen', een gespreksonderwerpenkaartspel van filosofe Stine Jensen. Dat vindt boekhandelaar Karel zó leuk dat ik het zelfs grátis mee mag als ik er over schrijf. Nee, zeg ik, ik koop het wel.

Dus spelen we op Oudejaarsavond 'Mag ik je wat vragen?' Het is heel anders dan laatst het Conversation Dinner in boekhandel 'Books & Bubbels'. Daar praat je met een wildvreemde over levensvragen. Nu praat je met je partner en een bevriend stel. Vraag 1 die ik krijg is: Beschrijf een gewone werkdag. Wat een stomme vraag, denk ik eerst maar dan vind ik het eigenlijk heel leuk om te vertellen hoe ik om kwart voor zeven opsta, een kwartier douche, dan een eitje kook en bij Radio 1 ontbijt, onderwijl m'n social media-taakjes uitvoerend. Om kwart voor acht verlaat ik het pand en iets over achten kom ik aan op het werk, waar het opstarten van de computer meer dan een kwartier duurt. Etcetera. Góh! Dat je zó vroeg opstaat!

Waar ben je (niet) trots op? Waar ben je bang voor? Van welke kunst houd je het meest? Waar ben je (on) tevreden over? Iedereen moest steeds een tijdje nadenken was best verlégen met die vragen. Je kunt ook niet echt liegen, want je liefje zit erbij die je dan écht wel corrigeert.

Dan is er champagne en na de champagne eindigen we de avond maar eenvoudig met een uurtje ouwehoeren onder De Wereld Draait Door. Dat is meer comfort zone.

Geen opmerkingen: