donderdag 24 januari 2013

Giethoorn

Sommige mensen gooien alles erbij neer zodra er ijs is en gáán ervoor. Schaatsen! Ex was ook erg van het schaatsen, zodra het vroor trok zij haar schaatsen aan. In huis. We behoorden altijd de eersten die op het ondergelopen weiland ten oosten van Leeuwarden schaatsten. Ryptjerk heette het daar. Laat ik zeggen: ik ging altijd mee, om vooral niets te missen, en krabbelde wat rond. De afgelopen tien jaar heb ik nauwelijks meer geschaatst.

Nu vraagt Zus4 uit Duitsland, die toen zij nog in Woerden woonde altijd een actieve toertochtrijder was, op de mailinglist van de familie, of er iemand is die mee gaat schaatsen. Op de vele prachtige meren in Mecklenburg Vorpommern valt niet te schaatsen, schrijft ze woensdagavond laat, ik neem aan door sneeuw. Het Nederlandse nieuws lokt haar. Giethoorn, Giethoorn. 

Ik antwoord om 07 uur nog: 'Dat gaat  helemaal mis in Giethoorn hoor, ga liever naar Leeuwarden, naar Ryptjerk', en neem mezelf dat vervolgens weer kwalijk. Doe toch niet zo pessimistisch, Lucie Theodora! Maar om 13 uur zie ik al op de sites: het is inderdaad helemaal mis te Giethoorn. 17.000 mensen door het ijs. En alle wegen verstopt. Dat houdt dat ijs niet, vooral niet te Wanneperveen. 'n Prachtige Nederlandse soap.

Geen opmerkingen: