zaterdag 17 januari 2015

Aardig zijn

Ik heb een aantal boekjes die in de kerstvakantie ter kerstgeschenk zijn toegestuurd mee naar huis genomen. Dunne boekjes verhogen immers de score van het aantal gelezen boeken enorm, en op een of andere manier hecht ik aan het aantal. Dat bewijst dat ik ondanks alles niet helemaal verdebiliseer. 

Vorige week besprak ik met een boekverkoopster te Den Haag de toestand in de wereld en het leesgedrag van de mens anno 2014 in het bijzonder, vanwege het afnemende aantal boeken dat wij met zijn allen kopen. Ik bekende dat mijn aantal gekochte en gelezen boeken in 2014 gedaald was van 52 naar 38, wat ik nog steeds best veel vind, maar wel een afname van een kwart.

Mensen kunnen enorm dramatisch doen, over de afname van de boekenverkoop, maar dat zijn vooral mensen wier inkomen er van af hangt. Dat is natuurlijk vervelend voor hen, maar ik geloof niet dat weallemaal  randdebielen aan het worden zijn als we wat minder boeken lezen. Als je 38 boeken à 15 euro koopt, dan is dat toch al gauw 570 euro. Best veel. Vanwege de dubbele lasten (huur en hypotheek) moet ik wat zuiniger aan doen, en op boeken bezuinigen lukt me nog steeds niet.

Enfin, als zich gratis boeken voordoen, dan ga ik er wat eerder op in dan voorheen. Dit 'Nog gefeliciteerd, trouwens' van de Amerikaanse schrijver George Saunders (1958) gaat over aardig zijn. Dat hij naarmate hij ouder wordt en terugkijkt op zijn leven, het meeste spijt heeft van de momenten dat hij echt niet aardig was. En hoe de meeste mensen naarmate de jaren vorderen steeds aardiger worden. Het boekje is een speech die hij hield voor een groep studenten, een speech die in The New York Times gepubliceerd werd en een miljoen keer gedownload is. Blijkbaar raakt hij een snaar.

Van de week had ik een afscheidsgesprekje met Reenske, die nu richting Myamar vliegt, en zei ik dat het me speet dat ik de laatste week niet zo aardig was. Ik was ook niet ónaardig, maar ik wilde liefst alleen zijn. Het werk, dat momenteel mentaal nogal veel vraagt, vereist meer hersteltijd dan eerder. Een beetje in het eigen sop gaarkoken, zwerven door de stad en de geest en de tijd. Als dat er genoeg is kan ik beter aardig zijn. Reenske reeageerde dat het haar niet eens opgevallen was dat ik onaardig geweest zou zijn. Zo zie je maar weer. Het is een mooi boekje. Het is ook te koop.

En hier te lezen: http://6thfloor.blogs.nytimes.com/2013/07/31/george-saunderss-advice-to-graduates/?_r=0

Geen opmerkingen: