vrijdag 23 januari 2015

Wezen

Zus1 zendt per mail een rouwkaart: een oude buurvrouw van vroeger uit Emmen is overleden. En voor ons die zich haar wellicht niet meer zo herinneren voegt ze wat foto's bij: een van een kraamvisite van buurvrouwen. Mutti op bed in de woonkamer. Van wie van ons zessen zou ze hier bevallen zijn? Toevallig van mij? De buurvrouw die juist overleden is zit aan Mutti's voeteneind, de andere dames ken ik niet. 

De stoelen zeggen me des te meer. Heerlijke stoelen waren dat. Glanzend groen fluweel met ingeweven bloemen. Zus4 heeft geloof ik nog een of twee van die stoelen. Ze staan bij de houtkachel. Je kunt er heel goed in lezen. Ze zijn nu blauw.

Er zit bij de mail ook een foto bij van ons buurkinderen toen. De tweede van links ben ik. Toen ook al in between krullen en géén krullen. 

Er woonden meerdere gezinnen van onze kerk in onze straat. Artikel 31. Ze kregen allemaal om de anderhalf à twee jaar weer een nieuw kind. Zodat we allemaal bij kinderen van de buurgezinnen in de klas zaten. Van dit gezin zijn er velen Artikel 31 gebleven. Van die kerk met die honderden auto's op de stoep (Grrr) waar ik straks tegenover woon.

Ik geloof dat de jongen met het tuinbroekje mijn vriendje was. Sinds we elkaar jaren geleden op Schoolbank.nl ontdekt hebben mailen we af en toe. Heel bijzonder. Hij heeft ook weer veel kinderen en is inmiddels  opa. Nu is deze opa ook wees geworden. Misschien zijn alle kinderen op deze foto inmiddels wees.

Geen opmerkingen: