zondag 18 januari 2015

Vroeger

Er zijn heel veel herinneringen waarvan je niet half doorhebt hoezeer dat gedeelde herinneringen zijn. De tijdgeest. Hoe je als kind at. Hoe je huis ingericht was. Wanneer je telefoon kreeg, de radio, de kolenkachel, het nieuwbouwhuis, de auto, de vakanties, de kranten, de school, het beddengoed, de procvinciale wegen, de fietsen, om maar wat kriskras te noemen. Het zijn herinneringen die altijd weer boven komen drijven. 

Will vertelde laatst over de tijd voordat de Ring A10 er was. Dat iedereen dwars door de stad moest rijden om in Noord Holland boven het IJ te geraken. Wat een verkeerschaos dat opleverde. Dat had ze uit dit 'Gouden tijden' van Annegreet van Bergen. Het boek staat al een tijd in de Bestseller60, en ik ben er níet zo voor om me te laten leiden door boeken die ánderen kopen, maar nu ben ik omgegaan. 

Als ze over die eindeloze provinciale wegen schrijft (zij reden regelmatig van Enschede naar Wormerveer, dat duurde vroeger 3,5 uur, tegen 2 uur nu) komen de eindeloze tochten vanuit Emmen naar de rest van de wereld langs de procinciale wegen bovendrijven: Emmen-Zwolle, Emmen-Assen, Emmen-Leeuwarden, Emmen-Hoogeveen, Emmen-Almelo, Emmen-Rijssen, Emmen-Zeeland, Emmen-Groningen, Emmen-Harlingen-Vlieland...

En de distributie-radio, de bakelieten telefoon in de gang, de chinese bakjes om pinda's uit te eten, het eten van alle gangen (soep, aardappelen met jus, en toetje) van hetzelfde bord, de boterhammen met tevredenheid, het roggebrod met stroop, de levetraan, de Brinta- en havermoutpap, de bami van de slager... Het Saroma-toetje, de gehaktballen, de koskos- en arretjescake, de spritskoeken. Het is eigenlijk erg leuk om er vrolijk luchtig over te doen, in plaats van wrokkig over het volstrekte gebrek aan culinaire cultuur. 

Wat een leuk boek is dit. Zeer aanbevelenswaardig. Goed geschreven, deels gebaseerd op algemene bronnen, deels op eigen herinneringen en die van vriendinnen, en boordevol geweldige foto's.

Geen opmerkingen: