zaterdag 12 september 2015

Omkering

Ik lees Alles verandert van Kristien Hemmerechts. Het is weer een ontregelend Hemmerechts-boek. Uitdagend. Confronterend. Bij tijd en wijle onaangenaam. Het is ook een literair experiment, in die zin dat het een omkering is van de roman In ongenade van J.M.Coetzee, maar die heb ik niet gelezen, dus de paralellen herken ik niet. Daar is het een mannelijke universitair docent die in discrediet raakt nadat hij een relatie is begonnen met een studente, hier is het een vrouwelijke universitair docent. 

Deze Iris (52) bezoekt wekelijks een 'arts' - of is het een mannelijke prostitué - met een enorme verzameling dildo's voor betaalde seks. Als hij met zijn diensten stopt is ze geheel van slag en begint ze een affaire met een Poolse studente, die ook weer haatpr levensonderhoud verdient met prostitutie. Die affaire leidt tot een schorsing. Ze gaat op zoek naar haar zoon die al twee jaar weg is en die ergens op het platteland op een villa naast een asielzoekerscentrum woont. Daar gebeuren allemaal onaangename dingen met Somaliers, zoals een groepsverkrachrig door drie Somalische vrouwen.

Ach het is allemaal veel te complex om na te vertellen. Dat doet er ook niet toe. Het is zo'n andere wereld dan de wereld. Ik lees in recensies dat mensen het hilarisch vinden. Dat zal misschien zo zijn als je het boek van Coetzee kent en ziet wat er in de omkering gebeurt. 

Geen opmerkingen: