dinsdag 29 september 2015

City Utrecht

En alsof het nog niet genoeg is deze overloaded dag heb ik ook nog een eet- en filmafspraak met Leen. 'Een vriend van me heeft een film gemaakt,' appte ze vorige week, 'en die draait dinsdag op het Film Festival, om half acht in het City Theater.' Grappig hoe je vervolgens enorm van opzij kunt inflitsen op zo'n opmerking. Vriend? Welke vriend? Ken ik die vriend? Heb je nooit over verteld. Nou ja, zegt ze, hij is de vriend van een vriendín, en, zoals dat dan gaat, dan wordt hij ook een beetje een vriend. 

De vriendin en de vriend zijn er ook. Hij gaat naar alle voorstellingen van de film. In het weekend is hij vertoond als Volkskrant-film in het grote nieuwe filmtheater in Leidsche Rijn. Met een doek van 19 meter. Uitverkocht met 700 bezoekers. Nu zitten we in allerwegen een minimaal filmtheatertje. 

De vriendin blijk ik trouwens al eens op een feestje bij Leen & Ekfa ontmoet te hebben. Dat herinner ik me nog goed. Ze bleek ook op de Zeeburgerdijk te wonen. Ik was de avond ervoor naar een mime-voorstelling geweest op luitmuziek van Bach en ze was heel geïnteresseerd in luitmuziek van Bach. 

In elk geval is het nu allemaal best vertrouwd. We zitten gevieren bijeen. Het voelt een beetje als in een Woody Allen-film. Leen en haar vriendin kakelen elkaar en haar vriend en mij de oren van het hoofd. Ik laat mij in al die lossigheid ontvallen dat ik de stropdas van de vriendin net een NS-stropdas vind. Dat vindt ze niet zo leuk. Haar vriend de regisseur zegt dat Leen en zijn vriendin samen altijd zoveel kakelen, uren achtereen, en dat ze naar niemand luisteren. Ook niet naar elkaar.

Het is een práchtige film. Een documentaire, getiteld 'Little Angels'. Dat is een verhaal apart. De zaal is ademloos stil. Na afloop krijgt hij een mooi klein applaus. Hij is genomineerd voor een Europese prijs.

Wat gaan we doen, vragen we na afloop, ik ben vrees ik wat pips en witjes van vermoeidheid.  'Jij moet naar bed', zegt Leen gedecideerd. Zij gaan gedrieën naar de trein, naar Amsterdam. Ik doe mijn fietstochtje langs de Vecht. Steeds meer thuis.

Geen opmerkingen: