zondag 3 maart 2019

Mannen die Best Veel op Elkaar Lijken

In Trouw staat een leuke spread over de tekenaar Dick Tuinder. Dit naar aanleiding van zijn boekje Het stipte wolkje. Ik kende hem niet. Hij tekent voor De Groene. 'De Vereniging van Mannen die Best Veel op Elkaar Lijken kon de toestroom van nieuwe leden nauwelijks aan.'

Ik moet even nadenken wat de tekening bij me oproept en dan weet ik het: het zijn de mannen van de Domkerk. Bij mijn zoektocht naar een passende zondagochtendbeleving die aansluit bij mijn wensen en behoeften leek de Domkerk met zijn prachtige Domcantorij die het meest te benaderen. 

Een van de wonderlijke zaken is het koffie drinken na afloop. Bobby heeft altijd een grote behoefte aan koffie dus dan komen we in het nababbelgebeuren terecht. Soms hebben we aanspraak, soms niet. Ik hoef eigenlijk geen aanspraak, ik-kom-hier-enkel-heer-voor-de-muziek. Soms komt er een gastheer-van-dienst babbelen: Zijn jullie hier voor het eerst? Maar de laatste tijd is Bobby ontdekt als dubbelganger van een van de dienstdoende kosters van de Domkerk Kor, en komt er altijd wel iemand informeren of hij Kor is. Wat lijkt u op Kor! Ongelofelijk! Precies Kor. En er is een oudere vrijgezelle heer geluidstechnicus die ook graag en veel vertelt over geluidstechniek. En de ouderlingen beginnen Bobby ook steeds meer te waarderen. Bobby zegt altijd dat de wereld van de Nederlands Hervormde mannen hem past als een ouwe jas. 

En Bobby hoeft helemaal niet naar die kerk, hij doet het voor mij. Inmiddels heb ik al zoveel zondagochtenden tussen die aardige weldenkende mannenbroeders gestaan - of ik ga even naar de boekwinkel - dat ik niet zo'n zin meer heb in de Domkerk. Deze tekening van Dick Tuinder is helemaal raak en maakt me daarvan bewust. Dank, Dick! En het boekje wil ik hebben!





Geen opmerkingen: